Ako si vybrať skutočne kvalitný rum?

Rum sa v ostatnom období na Slovensku veľmi spopularizoval, na trh sa dostáva stále viac a viac nových značiek z celého sveta a pre bežného človeka je čoraz ťažšie rozlíšiť kvalitný rum od toho nekvalitného. Naučte sa rozpoznať kvalitatívne kritériá na dobrý rum, aby ste sa pri nákupe v budúcnosti nepopálili a vybrali si niečo, čo bude stáť naozaj za to.

Rum nie je um

Pre úplných začiatočníkov alebo staršie ročníky: um, tuzemák ani „room“ nemajú okrem historického pomenovania z čias socializmu so skutočným rumom nič spoločné. Tuzemák sa vyrába umelým pridaním rumovej esencie do vody zmiešanej s liehom, kdežto ozajstný rum musí prejsť dlhým procesom, aby získal požadovanú kvalitu.

Kapitolou samou o sebe je aj Captain Morgan Spiced Gold, ktorý si za posledné roky získal veľkú popularitu na celom svete najmä medzi mladými ľuďmi. Predajcami je prezentovaný ako rum, keď sa však pozriete bližšie, zistíte, že na etikete je napísané, že ide o „spirit drink“ s pridaným karibským rumom, korením a ďalšími prírodnými chuťami. Koľko rumu je v kapitánovi ťažko povedať. Na jeho obranu treba dodať, že Spiced Gold nie je jediný produkt od kapitána. Napríklad taký Captain Morgan Private Stock už dosahuje kvalitu, ktorá stojí za ochutnanie.

Ak chcete piť kvalitu, je to jednoduché. Pite produkty označené ako rum, ron alebo rhum. Aby mohol nápoj dostať takéto označenie, musí prejsť dlhým, väčšinou niekoľkoročným procesom.

 

Ako sa vyrába rum – Výroba rumu

Spracovanie cukrovej trstiny

Výrobný proces rumu začína pri zbere cukrovej trstiny, ktorý sa do dnešného dňa zbiera ručne. Následne sa z trstiny získava šťava z cukrovej trstiny.

Zber cukrovej trstiny

Cukrová trstina dosahuje výšku aj 3 metre, čo dáva zberačom zabrať, keďže zber prebieha takmer 365 dní v roku.

 

Extrakcia šťavy z cukrovej trstiny

Extrakcia šťavy z cukrovej trstiny: Trstina sa vloží medzi dva točiace sa valce a vytlačí sa sladká šťava

Fermentácia a destilácia

Keď je šťava z cukrovej trstiny vytlačená, proces sa môže uberať tromi smermi:

  • Šťava ide priamo do procesu fermentácie (odborný výraz pre kvasenie) a následne destilácie. Takto pripravujú rum najmä vo francúzskych zaoceánskych oblastiach ako sú Martinik a Guadelope.
  • Druhý spôsob je, že sa zo šťavy vyvarí sirup, ktorý tiež dokáže fermentovať a prejde procesom destilácie. Destilérky pracujú s týmto sirupom hlavne preto, že výsledný produkt je chuťovo najbližší cukrovej trstine. Využíva sa však pomerne zriedka.
  • Tretí a najpoužívanejší spôsob je, že sa z cukrovej trstiny vytvorí klasický kryštálový cukor, ktorý kúpite aj v potravinách. Čo nás však zaujíma je melasa, čo je vedľajší produkt pri výrobe cukru. Následne je postup identický ako pri prvých dvoch spôsoboch – fermentácia a destilácia melasy.

Diplomático rum fermentácia

Rumoví majstri Gilberto Briceño a Tito Cordero dohliadajú na kvasenie melasy. Výsledok – Diplomático rum stojí za to!

 

Destilácia melasy - destilérka Diplomático

Aby vznikol kvalitný rum, produkt z cukrovej trstiny musí prejsť destiláciou. Fotografia priamo z destilérky DUSA, ktorá vyrába Diplomático.

Zrenie rumu a filtrácia

Po kvasení a destilácii, ktorá prebieha väčšinou vo veľkých destilačných kotloch prichádza na rad zrenie rumu. Výslednú tekutinu po destilácii, ktorá je číra ako voda môžeme konečne oficiálne nazvať rum, konkrétne biely rum.

Biele rumy sú určené do miešaných nápojov, aj keď napríklad na trhu sa postupne začínajú objavovať aj také, ktoré sú určené na priamu konzumáciu. Ideálnym príkladom je Diplomatico Planas, ktorý však na rozdiel od iných bielych rumov prechádza šesťročným procesom zrenia, aby bol následne prefiltrovaný cez čierne uhlie, vďaka čomu získa číru farbu.

Ak si chcete vychutnať rum napriamo, odporúčame, aby ste si zvolili vyzretý tmavý rum. Práve na dĺžku zrenia považuje veľká väčšina konzumentov za merítko kvality. Dĺžka zrenia je však iba jedným z aspektov, ktoré ovplyvňujú jeho kvalitu. Dôležitá je aj kvalita sudov, v ktorých rum zreje a aj ich predchádzajúce použitie. Rum, ktorý zrel v sudoch po sherry bude mať úplne iné vlastnosti ako rum, ktorý zrel v sudoch po koňaku. Diplomatico rum zreje napríklad výlučne v sudoch z bieleho amerického duba.

Pre rum je veľmi dôležitý aj spôsob, akým zreje a preto na etikete alebo priamo v názve častokrát nájdete slová ako systém solera, reserva alebo barrel proof.

Solera je súbor sudov rumu, ktoré boli použité pri výrobe rumu. Ide o vrstvenie a postupné miešanie rumov rôzneho veku, kde najstaršie rumy sú umiestnené v najnižšom rade a najmladšie zase v tom najvyššom. Sudy sa pridávajú každý rok. Výsledok je teda zmes rumov. Najznámejším príkladom je rum Zacapa 23, ktorý je zmesou rumov vo veku 6 až 23 rokov. Rumy s označením solera sa nikdy neoznačujú počtom rokov ako Y.O. alebo años.

Reserva je označenie blendu tých najkvalitnejších vyzretých rumov. Slovom reserva chcú výrobcovia upozorniť na to, že práve ich rum dosahuje výnimočnú kvalitu.

Barrel proof je označenie pre rumy, ktoré sú fľašované s rovnakým obsahom alkoholu, ktorý mu ostal po vyzretí. Rumy s týmto označením nie sú miešané, alebo ak chcete blendované, ale pochádzajú z jedného sudu. Niekedy sa môžete stretnúť aj s pomenovaním single cask alebo single barrel.

Diplomatico rum plnenie

Keď je celý proces ukončený, rum treba už iba nafľašovať, nalepiť etikety a v tomto prípade Diplomático Reserva Exclusiva môže ísť priamo k vám na stôl.

 

Odporúčanie na záver

Život je príliš krátky na to, aby sme pili zlý rum a preto vám chceme dať tipy, ktoré máme odskúšané. Pre úplných začiatočníkov jednoznačne odporúčame Diplomático Reserva Exclusiva.  Tento venezuelský rum je, čo sa týka pomeru cena – výkon absolútna špička a za 30 eur dostanete to, o čom sa vám u iných rumov môže iba snívať. Ak chcete aromatickejší rum, vyskúšajte Don Papa Small Batch Rum, v ktorom ucítite silnú vanilkovú arómu a explozívnu chuť, ktorá dostane takmer každého. Veľmi zaujímavý je aj Gold of Mauritius rum, ktorý má síce v sebe o niečo menej vanilky, ale podmaní si vás chuťou tropického ovocia.

Ak sa chcete inšpirovať, preštudujte si rebríček Rumratings.com alebo sa spýtajte priamo nás. V Alko90 máme už čo to vyskúšané.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to Top

Páči sa vám náš blog? Podeľte sa s ním s priateľmi.