Čo ste o Don Papa nevedeli. 7 zaujímavostí o filipínskom rume

Don Papa rum bezpochyby patrí medzi najzaujímavejšie a najpopulárnejšie kúsky na slovenskej rumovej scéne. Zaujal nás dizajnom, príbehom, arómou a v neposlednom rade nezameniteľnou chuťou. Prečítajte si 7 zaujímavostí o tomto fantastickom nápoji, ktoré ste o ňom (možno) nevedeli.

1. Don Papa nepochádza z Karibiku

Mýtus, že kvalitný rum sa vyrába jedine v Karibiku je našťastie už dávno minulosťou. Krajiny v tropickom podnebnom pásme dokážu vyprodukovať cukrovú trstinu tej najvyššej kvality, a preto špičkový rum nájdete už aj v krajinách ako Maurícius, Venezuela, Madagaskar, či dokonca Filipíny. Práve posledne menovaná krajina je domovom rumu Don Papa. Malú destilérku Bleeding Heart Rum Company nájdete na južnom ostrove Negros, na úpätí sopky Mount Kanlon.

2. Don Papa naozaj existoval

Don Juancho, ktorý sa vyníma na etikete rumu Diplomático je iba legendou. Don Papa naopak existoval. Tento revolucionár, vlastným menom Dionisio Seguela, ktorého prezývali Papa Isio, alebo Don Papa viedol koncom 19. storočia filipínsky ľud v úspešnom boji proti španielskej nadvláde. Pán na etikete Don Papa však nie je zosobnením Dionisia Seguelu. Tvorcovia tohto výnimočného rumu sa touto výnimočnou postavou filipínskych dejín iba inšpirovali.

Portrét Dionisia Seguelu vs. vyobrazenie Don Papa na etikete rumu

3. Na etikete Don Papa nájdete údajne až 50 filipínskych zvierat

Ako počítame, tak počítame, na etikete aj darčekovej tube sme narátali asi iba 20 kúskov filipínskej fauny. Dizajnéri z firmy Stranger & Stranger však tvrdia, že ich je naozaj 50. Je pravdepodobné, že čím viac pohárikov si človek vychutná, tým viac zvierat nájde. Koľko ste ich našli vy? Pochváľte sa.

4. Filipínci nestíhajú vyrábať

Don Papa je vyrábaný z najkvalitnejšej cukrovej trstiny, nazývanej aj Noble, ktorej pestovanie má v juhovýchodnej Ázii tradíciu niekoľko storočí. Trstina sa každoročne môže zbierať iba v období od októbra do mája, čo má vzhľadom na obrovský svetový dopyt, za následok občasné výpadky dodávok. Dôvod je prozaický. Buď nie je dosť trstiny alebo jednoducho Filipínci nestíhajú rum vyrobiť, keďže nechcú ísť na úkor kvality. Toto platí aj o Don Papa 10 YO, ktorý sa na slovenský trh dostáva zvyčajne iba koncom roka a na jar pravidelne mizne z pultov obchodov.

Filipínci musia cukrovú trstinu zbierať ručne. Zber trvá od októbra do mája.

5. Anjelská daň je obrovská

Po destilácii zreje rum v sudoch po americkom dube na úpätí vulkánu Mt. Kanlaon po dobu až 7 rokov. Toto územie je typické extrémne horúcim počasím s vysokou vlhkosťou, čo má za následok obrovské úbytky zo sudov, ktoré sa vyparia. Tento proces sa nazýva aj „anjelska daň“. Pri väčšine destilátov sa úroveň úbytku pohybuje na úrovni okolo 1-2%. Pri Don Papa rume sa úbytky dostávajú až na úroveň 8%!

6. Don Papa pite (aj) s ľadom

Niektorí z vás budú prekvapení. Nebudeme vám klamať, boli sme aj my. Výrobca však odporúča vychutnávať Don Papa okrem iného aj s ľadom. Vyskúšali sme a musíme im dať za pravdu. S ľadom ešte viac vynikne prenikavá chuť vanilky a pomarančov. Za pokus to určite stojí, čo poviete?

7. Limitovaná edícia Rare Cask

Okrem sedem a desaťročného prišla destilérka so špecialitou, ktorú nazvali Rare Cask. Ide o nemiešaný a nefiltrovaný rum, ktorý bol vytvorený v limitovanej edícii zopár tisíc fliaš a údajne sa už nebude opakovať. Dokonca sú vlastnoručne podpísané masterblenderkou. Na Slovensko prišiel 1 kartón, ktorý sa vypredal bleskovou rýchlosťou. Nám, čo sme si ho nestihli objednať ostáva vychutnať si klasiku.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to Top

Páči sa vám náš blog? Podeľte sa s ním s priateľmi.