Frndžalica a iné slovenské najobľúbenejšie destiláty

Na Slovensku sa pije vodka. Vodka patrí k celosvetovo najviac populárnym nápojom. Slováci preferujú konzumáciu lokálnych liehovín, majú cca 70 percentný podiel na trhu. Ich spotreba ale postupne klesá, pričom rastie obľuba dovezených prémiových liehovín.

V súčasnosti ľudia pijú menej liehovín v baroch a reštauráciách. Radšej kupujú alkohol v obchodoch a pijú ich doma. Nákupné liehoviny sa čoraz viac pohybujú do maloobchodu, niekedy sa v gastronomických zariadeniach vypili dve tretiny alkoholu, ale dnes sa viac ako polovica z nich predáva prostredníctvom obchodov.

Samozrejme, takýto vývoj možno vidieť nie len u  likérov. Konkrétne Metaxa je veľmi obľúbená na domácich parties. Odporúčame darčekové fľaše s alkoholom ako vhodné prískočné na záhradnú oslavu. Pozitívnou vecou je prinajmenšom skutočnosť, že nákup lacných liehovín klesá. Vyhľadávanie vyššej kvality a spotreba kvalitného alkoholu a likérov  na druhej strane stúpa. Každý dospelý Slovák spotrebuje viac ako 12 litrov čistého alkoholu za rok, čo je o tri a pol litra menej ako v Českej republike a Maďarsku. Kde u Maďarov sa najviac nepijú tvrdé liehoviny, ale víno a u Čechov  je to zase pivo. Slováci preferujú piť liehoviny.

Charakteristické pre Slovensko je pitie borovičky – druhý najčastejší destilát. Jedinečnosť borovice a skutočnosť, že ide o typický slovenský alkohol, je tiež zohľadnená v zmluve o pristúpení Slovenska k Európskej únii. Ako súčasť rokovaní o pristúpení k EÚ sa Slovensko rozhodlo chrániť svoje najlepšie borovice a vyjednať registráciu chránených zemepisných označení pre nasledovné: Spišská Borovička, Juniperus, Slovenská Borovička, Inovecká borovička, Liptovská borovička.

 

Rum má tiež veľmi zaujímavú históriu. Pôvodné odkazy na rum pochádzajú z ostrova Barbados. Podľa dokumentu z roku 1651 bol popísaný nápoj vyrobený destiláciou cukrovej trstiny ako „rumbullion“. Nápoj bol tiež označený ako „kill-devil“. Toto označenie dokazuje, že prvé pokusy o výrobu kvalitného destilátu boli pravdepodobne neúspešné. Prvé zmienky popisujú rum ako „horúci, pekelný a strašný likér“.

Za zmienku stojí aj Zacapa, guatemalsky rum, ktorý je pestovaný v nadmorskej výške 2333 metrov nad morom. Mnohí ho označujú za najlepší rum na svete. V našich podmienkach je silný rum Diplomatico. Skvelý venezuelský tmavo-zlatistý rum Diplomatico Reserva Exclusiva je destilovaný z melasy a v medenom kvetináči starne až 12 rokov. Bohatý na chuť, ovocno sladký, tak ako sa nám to páči. Diplomatico Reserva Exclusiva je jedným z najuznávanejších rumov, s viac ako 20 oceneniami.

Na záver treba dodať, že slovenskú štvoricu najpopulárnejších destilátov uzatvárajú ovocné liehoviny. Mnohé sú pálené na čierno v pivniciach, z ďalších vznikli slovenské destilérky. Alkohol si viete dať vypáliť za prijateľné ceny aj u našich susedov Rakúšanov či Maďarov. Na Slovensku sú destilérky ako: Marsen pri Komárne, Global Destilery v Šamoríne, BVD (Bird Valley Distillery alebo Pálenica vo Vtáčom údolí. Tieto destilérky plus chuť Slovákov po kvalitnom alkohole prináša nové značky, akou je aj Frndžalica. Tento špeciálny destilát si získal svojou vysokou kvalitou, dôvtipným menom veľa fanúšikov. Vyskúšajte ho aj vy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to Top

Páči sa vám náš blog? Podeľte sa s ním s priateľmi.