Pomáha po opici poldecák a je pivo v plechovke naozaj horšie ako fľaškové?

Pomáha po opici poldecák a je pivo v plechovke naozaj horšie ako fľaškové?

Pomáha po opici poldecák a je pivo v plechovke naozaj horšie ako fľaškové? Pozreli sme sa na najväčšie mýty o alkohole

Každý z nás sa určite stretol aspoň s jedným mýtom týkajúcim sa pitia alkoholu. Nie všetky sa však zakladajú na úplnej pravde a niektoré sú dokonca absolútne nezmysly, ktoré však medzi nami kolujú tak dlho, že sa z nich stali takzvané „Urban Legends“. My sme sa rozhodli priniesť Vám 6 najčastejších mýtov o alkohole aby ste aj vy mali konečne jasno v tom, čo je pravda a čo nie.

1.    Keď chcem rýchlejšie vytriezvieť, musím si dať studenú sprchu

Po prežúrovanej noci sa často odporúča dať si studenú sprchu alebo sa v zime poprechádzať na studenom vzduchu. Táto teória je však obyčajná povera. Chlad vám síce stiahne cievy a krv prúdi pomalšie no na Vašu opicu to nemá absolútne žiadny efekt. Alkohol vám z tela dostane jedine čas a spánok.

2.    Keď budem miešať alkohol, opijem sa viac

Tento mýtus pozná asi každý z nás a je už akousi stálicou medzi alkoholovými mýtmi. Pravda však je, že mixovanie rôznych alkoholických nápojov samo o sebe nemá žiadny vplyv na to ako veľmi sa opijete. To, čo rozhoduje o vašej miere opitosti je obsah etylalkoholu v drinku a nie samotný drink. Je teda úplne jedno aké nápoje počas večera pijete, dôležitý je obsah etylalkoholu v nich. Bary sa častokrát zameriavajú na predaj alkoholu v miešaných nápojoch, takže hor sa do toho, nemusíte sa ničoho obávať. Samozrejme, všetko s mierou a hlavne, pite kvalitný alkohol.

3.    Veľa vody pred spaním = žiadna opica

Fakt, že alkoholické nápoje spôsobujú dehydratáciu nášho tela je už dlhšie známy. Neznamená to však, že keď pred spaním do seba nalejete dva litre vody, tak ráno vám nič nebude. Dôležité je tekutiny dopĺňať pravidelne, to znamená už počas pitia alkoholu a nie nárazovo. Ak je to možné vyhýbajte sa sladkým vodám a uprednostnite čistú vodu alebo minerálku. Ak dodržíte tento pitný režim počas celého večera, je viac než isté, že sa ráno budete cítiť dobre.

4.    Keď budem jesť mastné jedlá, vydržím dlhšie piť

Tento mýtus je síce pravdivý, no je zradný. Konzumácia mastných jedál síce spôsobuje, že sa opíjate oveľa pomalšie, no na druhej strane mastné jedlá enormne zaťažujú vašu pečeň a žalúdok. To môže spôsobiť, že vám bude ťažko práve z mastného jedla a nie z alkoholu.

5.    Fľaškové pivo je lepšie ako plechovkové

V skutočnosti je to presne naopak. Okrem toho, že plechovka je jednoznačne lacnejšia a šetrnejšia k životnému prostrediu než sklo, má aj priaznivejšie účinky na pivo. Najväčším postrachom pre pivo je teplo a svetlo. Fľaše prepúšťajú určité percento svetla, no plechovky nie. Taktiež sú plechovky lepšie utesnené ako fľaše, preto sa takmer nemôže stať aby došlo k oxidácií piva.

6.    Ranný poldecák pomôže na opicu

Tento mýtus nás sprevádza už pekných pár desaťročí, no zakladá sa na lži. Poldecák opicu v žiadnom prípade nezničí iba ju posunie. Vypitím poldecáku vám tak akurát opäť zdvihne hladinu alkoholu v krvi, no efekt opice sa  neskôr dostaví tak, či tak.

Na záver

Či už týmto mýtom veríte alebo nie, dôležité je piť kvalitný alkohol, v menších množstvách a hlavne s mierou, aby ste nedopadli ako pán na obrázku.

Ďalšie zaujímavé články
Šumivé víno alebo šampanské? Ako sa vyrábajú a v čom je rozdiel?
 · 3 min čítania

Šumivé víno alebo šampanské? Ako sa vyrábajú a v čom je rozdiel?

Šampanské, sekt a sýtené víno naozaj nie sú to isté. Viete, v čom spočíva ich výroba a ako sa líšia?
Prečítať článok
Tieto darčekové rumy potešia každého milovníka kvality
 · 5 min čítania

Tieto darčekové rumy potešia každého milovníka kvality

Poznáme to asi všetci. Každý rok o takomto čase vymýšľame, čím potešiť našich blízkych, rodinu, priateľov alebo skrátka tých, ktorých máme radi. Nikto nechce darovať darček, ktorý skončí na poličke ako "lapač prachu" alebo dokonca ešte horšie a preto ak máte…
Prečítať článok