Rum ako pocta otrokom, limitky zo srdca Dánska a kamarátsky rum

Rum ako pocta otrokom, limitky zo srdca Dánska a kamarátsky rum

Rum ako pocta otrokom, limitky zo srdca Dánska a kamarátsky rum

1423 – Rumy zo srdca Dánska

1423 - World Class Spirits je dánska spoločnosť, ktorá sa zaoberá produkciou a následnou distribúciou rumov z Karibiku – prevažne Dominikánska republika, Guyana, Barbados, Jamajka a Fidži. Značka bola založená až v roku 2008, čo je dôvodom, prečo ju zaraďujeme k jednej z najmladších značiek prémiových rumov na svete. To, že je spoločnosť pomerne mladá jej samozrejme neuberá na kvalite.

Ako to začalo?

Samozrejme v Dánsku. Zakladatelia Bintu, Joshua a Glenn mali vášeň pre whisky, ale potom, čo ochutnali rum začali byť zvádzaní chuťou cukrovej trstiny. K tejto trojici milovníkov rumu a whisky sa pripojil Parminder, s ním následne prišla prvá kúpa rumu a už šlo všetko veľmi rýchlo. Prvý rum bol vydaný začiatkom roku 2009 a o tri roky neskôr sa k nim pripojil Thomas. Od roku 2012 značku vlastní päť majiteľov, ktorí si zakladajú na princípoch, že kvalita, cena, servis a tvrdá práca idú ruka v ruke. Dnes spoločnosť 1423 je hrdým majiteľom troch značiek: Single Barrel Selection, Ron Compañero a Ron Esclavo.

Single Barrel Selection

 Single Barrel Selection - S.B.S.  je séria rumov od destilérky 1423. Každá edícia z tejto série poskytla len veľmi malé množstvo fliaš, spravidla 300 - 400 kusov pre celý svet.

sbs rumy
Rumy sú prezentované v štýlovej fľaši s korkovou zátkou a tiež sú balené v kartónovom balení s výrezom, čo zabezpečuje, že fľaša sa pekne vyníma i zabalená. Na každej fľaši je uvedený rok destilácie, počet fliaš a samozrejme krajina, v ktorej bola vyrobená. Single Barrel Selection edícia rumov sa vyrobila s vyšším alkoholovým percentom a to z dôvodu, že rumy zreli skutočne, tak dlho v jednom sude a pred fľaškovaním sa žiadnym spôsobom neriedili na nižšie alkoholové percento.
Takže, ak hľadáte darček pre niekoho s týmto ročníkom narodenia, tak určite nenájdete nič lepšie a nič výnimočnejšie, pretože od každej krajiny a ročníku máme len zopár kusov, ktoré sa po vypredaní už nebudú vyrábať.

Ron Esclavo a počiatky otroctva

Otroctvo visí ako temný mrak nad históriou rumu. Po mnoho rokov boli rum a otroctvo neoddeliteľná dvojica. Otroci trávili celé hodiny a dni prácou na cukrových plantážach. Cukrovarníctvo sa rozšírilo do okolitých oblastí Karibiku, vrátane Brazílie. Portugalci v Brazílii začali využívať šťavu z cukrovej trstiny a vyrábať rum, ktorý sa buď nalieval otrokom alebo predával pirátom. O niekoľko rokov neskôr sa na Barbadose otvorila prvá svetová destilérka s rumom – na počesť čoho bola vytvorená i edícia - Mount Gay 1703 Master Select. Anglická stredná trieda bola tá, ktorá hneď prišla s nápadom dovozu rumu do Európy. Prvotný rum bol opísaný ako „silný a horiaci s nepríjemným zápachom“ a dostal názov „Kill-Devil“. Kvalita sa však po určitom čase zvýšila a nápoj sa dostal na anglický trh. Za sto rokov sa dovoz rumu do Anglicka zvýšil z 1000 litrov na 9 miliónov.

ron esclavoPre otrokov to znamenalo viac práce či už na cukrových plantážach alebo priamo vo výrobe rumu. Niektoré štáty boli za zrušenie otroctva, medzi prvými sa zaradili Dánsko a Nórsko. Britské ostrovy zrušili otroctvo v roku 1833.
Ron Esclavo – rum otrokov je oslavou nie rumu, ktorý otroci pili, ale otrokov, ktorí zaplatili vysokú cenu za rum, ktorý bol rozšírený počas jeho prvých rokov a pre tých, ktorí cestovali a bojovali proti otroctvu. Ron Esclavo, od otroctva po statočnosť. Ron Esclavo je výtvorom destilérky Oliver & Oliver v Santo Domingo. Dominikánska republika je domovskou krajinou mnohých najznámejších rumov na svete. 1423 má dlhoročné skúsenosti s obchodovaním s dominikánskym rumom. Ide o sériu kvalitných výrobkov, ktoré obsahujú tri unikátne rumy a špeciálny Ron Esclavo XO Cask s 65% alkoholu. Myšlienkou Ron Esclavo bolo vytvoriť sladký a intenzívny rum. Esclavo je príjemný rum - pre mužov aj ženy.

Ron Compañero

ron companeroRon Compañero je španielske slovo pre spoločníka alebo kamaráta. Pri tomto rume dôležitú úlohu zohráva chuť, zložitosť a povrchová úprava. Tri súčasné produkty pochádzajú z Karibiku a Trinidadu, ale to je len začiatok série produktov, ktoré sa budú postupne rozrastať o klenoty z rôznych iných krajín.

Ide o rumy Compañero Orange, Compañero Extra Añejo a Compañero Gran Reserva Trinidad

Vyskúšate?

Ďalšie zaujímavé články
Recept na voňavý levanduľový likér
 · 2 min čítania

Recept na voňavý levanduľový likér

Pozitívne účinky levandule sú dobre známe. Prečo si ju nedopriať aj vo forme chutného likéru? Máme pre vás jednoduchý recept na levanduľový likér.
Prečítať článok
Japonská whisky: Príbeh ako žiak (možno) predbehol učiteľa
 · 3 min čítania

Japonská whisky: Príbeh ako žiak (možno) predbehol učiteľa

Japonská whisky je jedným z najväčších konkurentov tradičných škótskych destilériek.  Je tomu tak aj napriek faktu, že produkcia whisky v tejto nádhernej ázijskej krajine nemá tradíciu ani 100 rokov, keďže jedna z prvých destilériek, Yamazaki, otvorila svoje…
Prečítať článok