Whisky po vypálení pripomína čistú vodu. Prečo je to tak?

Medzi jeden z najstarších a najobľúbenejších alkoholických nápojov na svete bezpochyby patrí destilát z rôznych druhov obilnín, ktorý všade na svete poznajú pod menom whisky, alebo ak chcete whiskey. Prvé zmienky o tomto nápoji siahajú až do dôb pred našim letopočtom, kedy starí Babylončania údajne experimentovali s pálením rôznych druhov obilnín. Na túto tradíciu, ktorá však nikde nie je písomne potvrdená nadviazali Gréci v 1. storočí nášho letopočtu. Po nich sa tradície držali Arabi, až sa nakoniec v dobách stredovekých dostala produkcia whisky do jej oficiálnej kolísky – Írska a Škótska, kde sa tento lahodný mok vyrába na najvyššej úrovni dodnes.

Pôvod slova whisky

O pôvode slova whisky sa vedú dlhé diskusie a existuje nespočetné množstvo teórií. Najčastejšie sa odborníci držia názoru, že základ slova pochádza zo starého galského slova uisce, ktoré v preklade znamená voda (uisce v írskej galštine, uisge v škótskej). Podľa historického ponímania sa vydestilovaný alkohol častokrát nazýval „acqua vitae„, čo v preklade znamená živá voda, v preklade do galštiny uisce beatha. Tu niekde môžme teda nájsť spojitosť medzi slovom voda a whisky.

Tak whisky alebo whiskey?

Ako vlastne toto slovo napísať? Whisky alebo whiskey? Neuveríte, ale v obidvoch prípadoch môžete tieto výrazy napísať správne, ale aj nesprávne. Každý variant totižto reprezentuje odlišnú skupinu alkoholických nápojov. Hovorí sa, že Íri sa chceli od Škótov odlíšiť, do slova whisky pridali jedno písmenko navyše a tak vzniklo whiskEy. K Írom sa pridali Američania (v USA žije obrovská komunita írskych prisťahovalcov). Naopak pri tradičnom názve ostali okrem Škótov aj Kanaďania, Japonci, Francúzi a ďalší.

Aby ste v tom nemali neporiadok, máme pre vás jednoduchú pomôcku. Ak názov krajiny v angličtine obsahuje písmenko „e“, píšeme whiskey. Ak sa písmenko „e“ v názve krajiny nenachádza, píšeme whisky. Najlepšie si to ukážeme na príklade.

IrEland, UnitEd StatEs, CzEch REpublic = whiskEy

Scotland, Japan, Canada = whisky

V žiadnom prípade nepíšte írska whisky a škótska whiskey. Teda, ak nechcete obyvateľov týchto krajín nahnevať.

Írska whiskey, škótska whisky, tak prečo nie anglická?

Írska whiskey a škótska whisky sú známe po celom svete. Prečo to tak nie je s anglickou? Na túto otázku sa snažíme prísť už dlho, odpoveď však nevieme presne definovať. Je pravda, že historicky sa v Anglicku whiskey vyrábala a stále jej výroba do určitej miery pretrváva. Oproti škótskej a írskej produkcii je to iba zlomok. Môžeme sa teda iba domnievať, prečo je to tak. Ak máte nejakú teóriu, budeme radi ak nám ju napíšete do komentára.

Ako sa whisky vyrába a prečo po vypálení pripomína čistú vodu?

Proces produkcie whisky je pomerne komplikovaný a pozostáva z viacerých surovín a krokov. Na výrobu potrebujeme tri hlavné suroviny a to sú voda, obilie a kvasinky. Tieto elementy sú pre kvalitu kľúčové a pri výbere whisky si na ne treba dať obzvlášť pozor. Americké whiskey, známe ako bourbon sa vyrábajú aj z kukurice, ktorej pri tomto označení musí na destiláciu použitých viac ako 51%. Naopak kanadské whisky sa vyrábajú predovšetkým z obilných zmesí.

Krok č. 1: Príprava sladu

Keďže kvasinky, ktoré sú zodpovedné za produkciu alkoholu behom procesu fermentácie dokážu rozkladať iba jednoduché cukry, je potrebné aby sa škrob z jačmeňa rozložil na cukor – maltózu. To dosiahneme iba tak, že jačmeň namočíme do vody a necháme ho vyklíčiť. Klíčenie totiž začne enzymatické procesy, ktoré rozložia polysacharidy práve na maltózu. Od tohto slova je odvodené aj anglické slovo – malting (príprava sladu).

Príprava sladu v destilérke Balvenie

Krok č. 2: Sušenie a praženie

Obilie plné maltózy je po príprave sladu potrebné vysušiť a opražiť, aby bolo obilie pripravené na fermentáciu a destiláciu. Ak hľadáte v destilérke sušiareň, nie je nič jednoduchšie. Hľadajte budovu s najvyššou vežou a nemôžete sa pomýliť. Tieto budovy sú častokrát plné rašeliny, nad ktorou sa obilie v dyme suší, údi a praží. Odtiaľto teda pochádza tradičná dymová chuť škótskych whisky.

Foto: Vežičky na sušiarňach škótskych destilériek

 

Krok č. 3: Fermentácia

Predtým, ako prídeme k samotnému procesu fermentácie (kvasenia) je potrebné opražené obilie rozsekať a namočiť do horúcej vody. Tým sa totiž uvoľní jednoduchý cukor – maltóza, ktorý potom kvasinky skonzumujú a vyprodukujú alkohol – sfermentujú. Ako všetci vieme, Škóti sú veľmi šetrní a tak zbytky sladu nevyhodia, ale použijú ho ako krmivo pre zvieratá.

Krok č. 4: Destilácia

Aby sme whisky mohli nazvať pravým menom, musí sa podrobiť procesu destilácie, ktorý je pri jej produkcii kľúčový. Whisky totiž pri tomto procese získa dostatočný objem alkoholu. Destilácia prebieha kotlíkoch vyrobených výlučne z medi, kde whisky spravidla nadobudne obsah alkoholu až 70%. Proces destilácie musí podľa škótskych legislatívnych noriem prebehnúť minimálne dvakrát, aby whisky mohla byť označená ako „Scotch“. Íri sú dokonca ešte prísnejší a vyžadujú až trojnásobnú destiláciu. Po ukončení destilačného procesu získame číru tekutinu, ktorá je na prvý pohľad nerozoznateľná od vody.

 

Krok č. 5: Zrenie

Aby whisky získala svoju typickú jantárovú farbu, musí prejsť procesom zrenia v drevených sudoch. Pred uložením do sudov a zrením sa whisky môže namiešať, aby dosiahla požadované percento alkoholu a nechá sa vyzrieť  v drevených sudoch niekoľko rokov, vďaka čomu získa nezameniteľnú farbu, arómu, chuť a zakončenie. Pre vyváženosť chutí Blenderi (namiešavači) častokrát namiešajú viac druhov whisky. Vo svete whisky sa však berie ako kvalitnejšia whisky z jedného suda.

 

Pozitívne účinky

O whisky sa dlhodobo hovorilo ako o lieku a jej pozitívne účinky sú nepopierateľné. V USA sa dokonca do polovice šesťdesiatych rokov používala ako ingrediencia do sirupu proti kašľu. Podľa niekoľkých štúdií whisky priaznivo vplýva na pamäť, posilňuje kardiovaskulárny systém a má protirakovinové účinky. Samozrejme všetko pri malých množstvách.

Foto: Americkí pediatri v šesťdesiatych rokoch predpisovali whiskey ako ingredienciu do sirupu proti kašľu spolu s medom a citrónovou šťavou.

Dosť bolo teórie

Začínate s vychutnávaním whisky alebo ste už poriadny znalec? V Alko90 nájdete takmer 300 druhov whisky nielen zo Škótska, Írska, ale aj exotickejších krajín ako Taiwan, Japonsko, Česká republika, či dokonca Slovensko. Pozrite si našu ponuku alkoholu a nechajte sa inšpirovať.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to Top

Páči sa vám náš blog? Podeľte sa s ním s priateľmi.