Žiadna soľ, škorica ani zlatá kvalita. Čo ste si doteraz o pití tequily mysleli nesprávne?

Tequila. Zlatá s pomarančom a škoricou, strieborná s citrónom a soľou. Takto je naučených piť tequilu pravdepodobne 99% Slovákov. Je správne, vychutnávať si tequilu takýmto spôsobom alebo Mexičania preferujú úplne iný spôsob konzumácie? Prečítajte si o tequile a mýtoch, ktoré sa s ňou vezú dlhé roky.

Čo je tequila?

Tequila je jedným z najpopulárnejších alkoholických nápojov na svete. Aby sme mohli nazývať tequilu tequilou, musí splniť niekoľko kritérií. Musí pochádzať z Mexika, predovšetkým z oblasti v okolí mestečka Tequila a musí byť vyrobená z modrého agáve – Agave tequilana. Okrem toho by mala byť každá fľaša označená štítkom s certifikátom NOM – Norma Oficial Mexicana od mexickej vlády, ktorá ho udeľuje iba destilátom, ktoré spĺňajú všetky prísne kritériá.

Mýty o tequile

Tequila sa (ne)vyrába z kaktusu

Mnoho ľudí si myslí, že tequila sa vyrába z výťažkov z kaktusu. To v žiadnom prípade nie je pravda. Tequila sa vyrába z agáve, čo nie je kaktus, ale sukulent. Produkcia tequily je hneď od začiatku začiatku poriadna drina. Jimadores, ako sa pestovatelia agáve v Mexiku nazývajú musia zožať obrovské, častokrát niekoľko desiatok kilogramov ťažké plody. Robia to ručne, s pomocou akejsi kópie. Aby sa dostali k vytúženému plodu, najprv dvanásťročné agáve musia odrezať, následne osekať a zbaviť listov. Toto všetko sa deje v tridsaťstupňových horúčavách, pričom Jimadores musia mať dlhé rukávy a nohavice, aby ich chránili pred ostrými listami agáve. Jeden jimador takto denne zozbiera aj niekoľko sto rastlín. Pracuje sa každý deň v roku, snáď s výnimkou sviatkov a nedelí, keďže Mexiko je silno katolícky založené.

Agave Jimador

Zber agáve v obrovských horúčavách nie je vôbec jednoduchý.

 

Tequilu (ne)vymysleli Aztékovia

Je pravda, že Aztékovia majú v mexickej histórii špeciálne miesto a agáve mala pre Aztékov asi taký význam ako bizóny pre severoamerických Indiánov. Pôvodní obyvatelia Mexika vedeli dokonale využiť túto rastlinu až do posledného listu. Zo spomínaných listov si vyrobili obuv, povrazy, či látku podobnú papieru. Z dužiny pripravovali pulque (čítaj pulke) – alkoholický nápoj slúžiaci k náboženským obradom. Tequilu však Indiáni nevyrábali. Proces destilácie na americký kontinent priniesli až španielski conquistadores, ktorí prvú tequilu vypálili niekedy na začiatku 16. storočia. Tento proces sa uchoval prakticky bez zmien a Mexičania destilujú agáve dodnes.

Zlatá tequila je najkvalitnejšia

Hovorí sa, že čím viac človek tequile rozumie, tým viac inklinuje k tequile blanco a to hlavne z dôvodu, že tá poskytne najčistejšiu chuť agáve. Tequila reposado a añejo už zrejú v dubových sudoch, ktoré im dodajú zaujímavú chuť a arómu, zväčša po čokoláde a vanilke. Reposado musí v sudoch stráviť minimálne 2 mesiace, añejo zreje až po dobu 1 roka.

Problém nastáva vtedy, keď sa proces zrenia obíde a namiesto toho sa do nápoja umelo pridá karamel. Vtedy vzniká svetoznáma zlatá tequila, o ktorej si mnoho ľudí myslí, že je najkvalitnejšia. V tomto prípade je opak pravdou.

Ako spoznať pravú tequilu a ako ju vychutnať?

Je dôležité, aby človek čítal etiketu a skontrolovať, či má tequila certifikát NOM a či je zo 100% agáve. Ak tequila spĺňa tieto dve hlavné kritériá, je už len na vás, ktorú značku si vyberiete. Mexičania najviac pijú El Jimador, nám najviac chutí Centinnela alebo Cabrito.

Tequila NOM a 100% agave

Pravá tequila by mala obsahovať štítok NOM a byť 100% Puro Agave

Ak si ju však chcete vychutnať ako pravý Mexičan, pite ju nechladenú z menšieho koňakového pohárika po malých dúškoch. Keď chcete pridať do tequily soľ, určite ju pridajte priamo do nápoja spolu s kvapkou limetkovej šťavy. Škoricu a pomaranče vám rozhodne žiadny Mexičan neodporučí. Ak vám však tequila tak chutí, určite vás za to neukameňujú. Tequila je hlavne o dobrej spoločnosti, zábave a toho sa treba pri jej vychutnávaní držať.

 

Tip na drink – Margarita

Tequila sa nevychutnáva iba napriamo. Mexičania ju veľmi radi pridávajú aj do koktejlov. Jedným z najobľúbenejších tequilových miešaných drinkov je Margarita. Je veľmi jednoduchý a s ľahkosťou si ho spravíte podľa tradičného receptu aj vy doma.

Budete potrebovať:

Postup:

  1. Vychlaďte svoj pohár v chladničke, mrazničke alebo ho jednoducho naplňte ľadom.
  2. Okolo okraja koktejlového pohára prejdite limetkou a namočte do tanierika plného soli.
  3. Do šejkra pridajte veľa ľadu a všetky ingrediencie okrem soli. Šejkujte po dobu 30 sekúnd, aby sa obsah poriadne vychladil.
  4. Obsah nalejte do koktejlového pohára vychutnávajte ako pravý Mexičan.

Margarita - Miešaný nápoj z tequily

Výsledok môže byť napríklad takýto.

Tequila na Alko90

 

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to Top

Páči sa vám náš blog? Podeľte sa s ním s priateľmi.