Aký alkohol vybrať na svadbu a čo zvoliť ako originálny svadobný prípitok?

Aký alkohol vybrať na svadbu a čo zvoliť ako originálny svadobný prípitok?

Aký alkohol vybrať na svadbu a čo zvoliť ako originálny svadobný prípitok?

Asi každá nevesta túži po tom, aby bola svadba momentom, ktorý si bude nielen ona, ale aj všetci jej najbližší pamätať do konca života. Toto sa dá dosiahnuť, aj keď nie v najpozitívnejšom zmysle slova, úplne jednoducho. Stačí, aby na svadbe došiel alkohol a garantujeme vám, že si vašu svadbu zapamätajú všetci. Prečítajte si, koľko a aký alkohol vybrať na svadbu, čo zvoliť ako svadobný prípitok a takejto katastrofe sa určite vyhnete.

Koľko alkoholu na svadbu?

Pre určenie správneho množstva alkoholu, si musíme odpovedať si 2 hlavné otázky. Koľko svadobných hostí sa zúčastní na hostine? Čo hostia pijú a koľko sú schopní skonzumovať?

Odpoveď na prvú otázku je vo väčšine prípadov jasná. Ostáva nám teda zistiť odpoveď na druhú otázku a správne nakombinovať víno, pivo a tvrdý alkohol. Skúmali sme viacero štúdií a zistili sme, že 1 osoba v priemere vypije 1 porciu alkoholu za 1 hodinu. Pozrite si nášho krátkeho sprievodcu, ktorý vám pomôže s výpočtom.

kolko alkoholu zabezpečiť na svadbu

Prepočet porcií na fľaše teda vychádza takto

alkohol na svadbu prepočet víno a pivo

alkohol na svadbu prepočet víno pivo a tvrdý alkohol

Aký alkohol vybrať na svadbu a kde ho kúpiť?

Nie je dôležitá iba kvantita, ale aj kvalita. Vzhľadom na to, že na svadbách sa stretáva široké spektrum ľudí, väčšinou z rôznych kútov krajiny s rôznymi preferenciami a predstavách o kvalite, pri alkohole na svadbu je najlepšie je zvoliť zlatý stred, ktorý viac menej uspokojí všetkých.

Určite odporúčame nakupovať na internete. Ceny sú tam častokrát aj o 50% nižšie ako v kamenných obchodoch! Nie je to iba o cenách, ale aj o službách. Tovar vám privezú až domov, vy sa nemusíte o nič starať a celkový servis je vo väčšine prípadov na vysokej úrovni.

Víno

My sme zástancovia slovenských vín, ktoré porovnateľnú kvalitu s najlepšími svetovými vínami a preto odporúčame víno od menších vinárov ako Nichta, Frtus, Pavelka alebo aj Mrva & Stanko.

Čo sa týka pomeru, väčšinou si páry na svadbu vyberajú 50% biele, 25% červené a 25% ružové.

Pivo

Stačí sa opýtať ženícha a ten zväčša bude poznať odpoveď. Ak nie, odporúčame tradičné značky ako Budweiser, Pilsner Urquell alebo niečo inovatívnejšie. Do popredia sa čoraz viac dostávajú mini pivovary a ich remeselné pivá. Ak sa v tejto oblasti neorientujete skúste sa poobzerať po pivovaroch ako Stupavar, Wywar, či český Zichovec. Znalcov určite poteší aj takáto varianta.

Tvrdý alkohol

Ako sme spomínali, tu by sme zvolili zlatú strednú cestu, ktorá ale vôbec nemusí byť nudná. Namiesto mainstreamu vyskúšajte častokrát kvalitnejšiu a cenovo výhodnejšiu alternatívu.

  • Vodka - namiesto tradičnej Absolutky a Finlandie zvoľte napríklad vodku Carskaja, ktorá má určite väčší cveng a cenu približne rovnakú.
  • Whisky - tu by sme zvolili jemnejšiu írsku whiskey, napríklad Jameson. Ak chcete zaujať, vyberte edíciu Caskmates, ktorá je výnimočná tým, že zrela v sudoch po kvalitnom írskom pive.
  • Rum - ani v tomto prípade netreba siahať po 50-eurových fľaškách. Vyskúšajte napríklad cenovo dostupný Plantation Original Dark alebo niektorý z rumov značky Malecon. Určite ale nesiahajte po napodobeninách typu tuzemský um, lebo hostí nielen, že nepotešíte, ale zo svadby sa na druhý deň stane veľký bolehlav.
  • Destiláty - veľa rodín má napálené vlastné ovocné pálenky, čo je podľa nás vynikajúca voľba. Ak takúto možnosť nemáte, vyberte si alkohol od overených značiek alebo páleníc. Odporúčame destiláty Old Herold, R. Jelínek alebo malej destilérky Fine Distillery z Veľkého Zálužia. Frndžalica je tiež zaujímavá, netradičná voľba.
  • Tmavý alkohol - tu stavte na klasiku. Jägermeister a Fernet určite nič nepokazia.

 

Aký prípitok na svadbu?

Už dávno neplatí, že Cinzano alebo Hubert DeLuxe je prvou a jedinou voľbou. Proti týmto nápojom samozrejme nič nemáme, ale čo tak vyskúšať niečo inovatívnejšie? Trendom tejto sezóny je šumivé Levanduľové vínko. Je polosladké, chutí takmer každému a vychladené na 10 - 12 stupňov vás osvieži ako máloktorý nápoj.

Ďalšou možnosťou je talianske prosecco, ktoré si na Slovensku získava čoraz viac fanúšikov. Tu odporúčame značku 958 Santero, ktorá si dlhodobo udržuje vysoký štandard kvality. Tých náročnejších poteší šampanské značky Moet & Chandon, Mumm alebo Lété-Vautrain.

Povzbudenie na záver

Nech sa už rozhodnete s výberom akokoľvek, treba mať na pamäti, že na tomto svete sú aj dôležitejšie veci a aj keď je to niekedy náročné, mali by ste brať výber alkoholu a celkovo prípravu na svadbu s úsmevom na tvári a s radosťou. Ak sme vám pomohli, sme radi. Ešte radšej budeme, keď si alkohol na svadbu objednáte u nás v Alko90. Čaká vás 100%-ný servis, expresné doručenie a výborné ceny.

 

Ďalšie zaujímavé články
Ružový gin: ako sa vyrába a ktorý si vybrať?
 · 5 min čítania
Gin

Ružový gin: ako sa vyrába a ktorý si vybrať?

V našom blogu sa pozrieme na ružový gin zblízka. Vysvetlíme si ako vznikol, ako sa vyrába, ale aj to, ktoré fľaše ružového ginu sa oplatí otestovať.
Prečítať článok
AlkoRozhovory: Jacco Kroon z Navy Island Rum Company
 · 8 min čítania

AlkoRozhovory: Jacco Kroon z Navy Island Rum Company

Jacco Kroon žije v Holandsku, no jeho rumy prezentujú chute z mnohých kútov sveta. Aktuálne je majiteľom značiek Navy Island, 1731 Fine & Rare a Belizean Blue. Každá z nich má svoj príbeh a je niečím špecifická. Ich spoločným menovateľom je úprimný prístup k…
Prečítať článok