AlkoRozhovory: Mario Navarro z Millonario rumu

AlkoRozhovory: Mario Navarro z Millonario rumu

AlkoRozhovory: Mario Navarro z Millonario rumu

Rumový znalec a ambasádor prémiových značiek ako sú Ron Millonario či Rum Nation Mario Navarro nám v nasledujúcom rozhovore priblíži jeho cestu k rumom.

Mário, si ambasádorom veľmi známych značiek rumov – Millonario, Rum Nation. Ako si sa k takémuto top jobu dostal?

V roku 2000 som sa presťahoval s rodinou do Panamy. Začal som tam pracovať pre jedného operátora Duty Free na letisku Omar Torrijos v Paname. Tam som sa dostal do sveta parfumov, luxusných hodiniek, drahých kabeliek, a tiež alkoholu.

Ako riaditeľ tej operácie na letisku som raz dostal návštevu predajcu z Guatemaly, ktorý mi ponúkal nejaký rum, ktorý podľa neho bol najlepší rum na svete. Chcel som vedieť viac o tomto rume, pretože mi bolo divné, že niekto môže považovať rum z Guatemaly ako najlepší na svete. A tak som sa dostal k Zacape. Keď som videl ten potenciál, čo tá značka mala, tak som im ponúkol, že pre nich budem pracovať... 5 rokov som pracoval na obchodnom vývoji značky ako predajca pre Duty Free a pre Európske trhy. No a keď začali hľadať globálneho ambasádora, tak prišli za mnou a ponúkli mi túto rolu. Tak som začal pôsobiť ako ambasádor rumu. Keď som po 10 rokoch odišiel zo Zacapy, začal som to robiť pre Millonario a Rum Nation.

Už vieme ako si sa dostal ku práci ambasádora, my ale o tebe aj vieme, že si veľký rumový fanúšik a kolektuješ fľaše od rôznych značiek. Na čo si vo svojej zbierke najviac hrdý?

Áno. Mám v Španielsku malú zbierku rumov, približne 50 rôznych rumov. Tie fľaše, čo mi robia najväčšiu radosť sú tie, čo už nie sú na trhu v predaji. Je to pekné mať rarity. Som hrdý na všetky rumy, ktoré mám v zbierke, pretože všetky rumy, čo mám sú kvalitné, a v tom nehovorím o cene, ale o kvalite rumu vo fľašiach.

Zbierka je jedna vec, ale čo u teba vyhráva, ak ide o konzumáciu kvalitného alkoholu?

Konzumácia kvalitného alkoholu je v mojom veku veľmi dôležitá vec... Dnes nemôžem piť tak, ako pred 10 rokmi. Mám dnes iný rytmus, tak keď si urobím čas na pitie, chcem aby to pitie bolo kvalitné. Nemusím toho mať veľa, ale urobí mi radosť, keď to bude kvalitné.

Aký je tvoj obľúbený drink? Budeme radi, ak nám dáš recept na drink, aby si ho aj naši čitatelia vedeli pripraviť v pohodlí domova.

Môj obľúbený long drink je Mojito, ale môj obľúbený kokteil je Daiquiri. Osobne mám rád Mojito s bielym rumom, ale Daiquiri môžem mať ako s bielym (hlavne ak má silu ako náš Rum Nation Jamaica White) tak aj s tmavým rumom. Pre Daiquiri so stareným rumom rád používam buď náš rum Millonario Cincuenta alebo Rum Nation Barbados 8. Prvý bude pestrejší (korenený), druhý bude viac kvetinový, svieži... Recept je jednoduchý: jedna tretina limetkovej šťavy (alebo citrónovej), jedna tretina rumu, jedna tretina cukru, veľa ľadu, šejkujeme a máme vynikajúce Daiquiri...

Počas svojho života si sa zúčastnil veľkého množstva masterclassov, školení, prezentácií. Kde sa ti najlepšie prezentovalo? Kde si ľudia najviac vážia prítomnosť takého šikovného ambasádora ako ty? Akú zaujímavosť najčastejšie hovoríš svojim „divákom“?

Mám veľa krásnych spomienok na rôzne masterclassy, ktoré som viedol... Mne sa najviac páčia masterclassy, kde sa ľudia pýtajú a chcú vedieť viac, čo je za tým všetkým, dokonca mám rád prezentácie, kde mi položia „nepríjemné“ otázky, pretože viem, čo prezentujem a poznám kvalitu svojich produktov... Ale sú dve prezentácie, ktoré zostanú navždy v mojej pamäti. Prvá z nich prebehla v Taliansku, v Miláne, pred 50 someliérmi. Tam som zažil veľký trapas: španielčina a taliančina sú podobné jazyky, a pri tejto prezentácii som povedal jedno slovo, čo som myslel, že bude znieť rovnako v taliančine, lenže v taliančine to znamená niečo veľmi „politicky nekorektné“ ( ???? )… V okamihu, keď som to slovo povedal som pochopil, že niečo je zle, moja kolegyňa ozelenela, celá sála stíchla… No celé zle… Na šťastie sa niekto začal smiať a všetko nakoniec skončilo ako vtip… Trapas!!!

Potom druhá prezentácia, na ktorú spomínam preto, že bola neobvyklá, pre mňa bola tá v Nórsku. Stál som pred 20 barmanmi a začal som prezentovať. Prezentácia trvala hodinu, a behom tej hodiny nikto nereagoval, nikto sa nič nepýtal, len si písali veci do svojich papierov… Ja som si myslel, že to nikoho nezaujímalo, a že som nebol schopný sa s nimi prepojiť… Ale keď som skončil prezentáciu, všetci sa zdvihli a miesto toho, aby išli von, tak prišli ku mne a gratulovali mi, že prezentácia bola veľmi zaujímavá… Potom mi kolegovia z Oslo vysvetlili, že v Nórsku majú rešpekt k tomu človeku, ktorý prezentuje. Preto ho nechcú rušiť pri prezentácii… Mamma mia, to bolo peklo pre človeka ako ja, ktorý vždy očakáva reakcie od ľudí behom mojich vystúpení, ktorý potrebuje, aby bola veľká interakcia medzi poslucháčmi a mnou!

Ľudia si veľmi vážia, keď im rozprávam o veciach, čo som videl v tých krajinách, kde sa tie rôzne rumy vyrábajú, čo som osobne zažil. Majú radi, keď dávam všetko do kontextu…

Mario Navarro po masterclasse vo Varadero rum & cigar house v BojniciachMario Navarro po masterclasse vo Varadero rum & cigar house v Bojniciach.

Keby si máš spomenúť na najlepšiu príhodu, ktorá sa ti stala na cestách pri práci ambasádora, čo by si vypichol?

Raz sme urobili prezentáciu Cigary a Millonario len pre ženy. Cigarový someliér bola žena a jediný chlap som bol ja. Boli tam dámy z kultúry, z vedy, šéfkuchárky, podnikateľky a samozrejme každá z nich hovorila, že prišla len počúvať, ale že nebude ani fajčiť cigaru ani piť rum... No a nakoniec sme všetci húlili cigary a pili sme Millonario XO. Bola to sranda.

Každý ako dieťa sníva o nejakej práci, čím si chcel byť ty ako dieťa?

Chcel som byt prezidentom!!!  ????

Ak sa medzi našimi čitateľmi nachádza niekto, kto ešte nepil rumy Millonario či Rum Nation, prečo by ich mali podľa teba vyskúšať?

Sú to dva odlišné koncepty: Millonario je známe pre svoju jemnosť (okrem možno Cincuenta, ktorý je trochu ostrejší), sú to rumy, ktoré sa páčia všetkým preto, že sú sladké, veľmi ľahko sa pijú a napríklad v prípade Millonario XO, tak je to rum, ktorý sa páči ako mužom, tak ženám... Sú to rumy, o ktoré sa radi delíme, budeme piť v spoločnosti...

V Rum Nation máme rumy z naozaj rôznych pôvodov, a každý pôvod má úplne iný profil, Panama a Jamajka sú napríklad dva extrémy a oba ich nájdeme v rámci Rum Nation... Rumy od Rum Nation sú rumy pre objavovanie, rumy pre rozšírenie znalosti o rôznych kultúrach rumu. Čo majú spoločné všetky rumy Rum Nation? Sú síce odlišné v chuti, ale všetky majú top kvalitu. O tom niet pochýb!

Ďalšie zaujímavé články
Dokonalé spojenie ananásu a írskej rašeliny: Plantation Smoky Formula
 · 2 min čítania
Rum

Dokonalé spojenie ananásu a írskej rašeliny: Plantation Smoky Formula

Plantation Rum predstavuje novú verziu svojho ikonického ananásového rumu Plantation Stiggins' Fancy Pineapple. Rum obohatili o extra vrstvu írskej rašeliny, ktorú získal zrením v sude po whiskey Teeling.
Prečítať článok
Ako si spraviť svoj vlastný bar
 · 2 min čítania

Ako si spraviť svoj vlastný bar

Piatok večer, sedíte v meste s kamarátmi, frndžalica či iný kvalitný alkohol stúpa pomaličky do hlavy, preberáte rôzne netradičné témy a v tom príde reč na to, aké by to bolo mať svoj vlastný bar. Dobrý nápad, čo poviete? Nie je to však také jednoduché, ako…
Prečítať článok