Koňak je brandy, ale brandy už nie je koňak? Ako to vlastne je?

Koňak je brandy, ale brandy už nie je koňak? Ako to vlastne je?

Koňak je brandy, ale brandy už nie je koňak? Ako to vlastne je?

Predstavte si, ako si večer po únavnom dni sadáte do svojho obľúbeného kresla, v pohári sa leskne hnedastými odtieňmi sladkastý, po ovocí voňajúci mok a vy si v prítmí končiaceho sa dňa pomaly vychutnávate svoje zaslúžené brandy... alebo koňak?

Samozrejme, že v tej príjemnej chvíli relaxu na tom až tak nezáleží. Poďme sa však teraz pozrieť ako to s tou brandy alebo koňakom vlastne je.

Brandy je vínny alebo ovocný destilát z fermentovaných ovocných štiav. Pri jej výrobe môže byť použité ako hrozno (vínne brandy), tak aj akékoľvek iné ovocie (slivky, čerešne, jablká). Otcom všetkých brandy je však to vínne. Aj samotný názov brandy, ktorý pochádza z holandského brandewijn znamená ohnivé alebo (s)pálené víno. A práve holandských obchodníkov považujú isté historické zdroje za zakladateľov výroby brandy.

Destilovaním vína vraj dokázali zužitkovať aj nekvalitnejšie víno. Keď v 17. storočí klesol záujem o víno rozhodli sa francúzski vinári spracovávať víno rovnakým spôsobom. Vznikol tak slávny koňak. Iné zdroje zasa tvrdia, že koňak sa na juhozápade Franczúzska v oblasti Cognac vyrába už od 17.storočia. Keď trh s vínom začal stagnovať, bolo nutné víno dlhšie uchovať v sudoch. Takto vznikol tento lahodný, viničom a dubovým drevom voňajúci nápoj. Či už koňak vznikol tak alebo tak, svoje špecifiká si prísne zachováva dodnes.

Koňak podobne ako brandy je vínnym destilátom.

Kým brandy môže byť vyrobené kdekoľvek na svete, pravý koňak je registrovaný a patentovaný a môže byť vyrobený len v šiestich zákonom schválených oblastiach okolo francúzskeho mesta Cognac (Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires). Na jeho výrobu môžu byť použité len schválené odrody viniča (Ugni Blanc nazývaná aj St. Émillion, Folle Blanche, Colombard, Montils). Za svoju unikátnosť vďačí dvojitej destilácií v medených nádobách známu ako Charentais. Len to najlepšie z druhej destilácie sa potom  nechá dozrievať v dubových sudoch z oblastí Limousin alebo Troncais. Koňak je viazaný na konkrétnu oblasť. Rovnako ako obľúbený rum Plantation XO 20th Anniversary môže byť jedine z Barbadosu, pravý koňak môže byť jedine z Francúzska.

Existuje hneď niekoľko tradičných výrobcov koňaku. Najstarší výrobca koňaku je spoločnosť Martell. Zakladateľom značky je Jean Martell. Koňak začal vyrábať v roku 1715. Celosvetovo najväčším výrobcom koňaku je firma Hennessy. Spoločnosť založil v roku 1765 írsky imigrant Richard Hennessy, ktorý ako prvý začal označovať vek koňaku. Dnes rozdeľujeme koňak do viacerých kategórií na základe veku, a to napríklad Very Special (2 a viac rokov zrenia), Very Superior Old Pale (4 a viac rokov zrenia) a Extra Old (10 a viac rokov zrenia).

Aj vy ste práve dostali chuť ochutnať originálny koňak? Nechajte sa unášať výnimočným Ferrand Cognac 10 Générations s vôňou medu a jemným nádychom škorice. Alebo pre vás znejú lahodnejšie ovocné tóny koňaku Claude Chatelier V.S.?  Ponúkame predaj alkoholu online. V našej ponuke je len kvalitný alkohol od overených značiek a my vám ho radi doručíme raketovou rýchlosťou.

Ďalšie zaujímavé články
Koktejl The Basil Smash – Nezabudnuteľný zelený drink
 · 1 min čítania

Koktejl The Basil Smash – Nezabudnuteľný zelený drink

Tiež by ste si niekedy dali doma chutný koktejl ako z dobrého baru, no neviete ako na to? Naučte sa s nami namiešať vynikajúci, no nesmierne jednoduchý Basil Smash koktejl. Výborne v ňom chutí napríklad gin Citadelle Réserve.
Prečítať článok
Ako si vyrobiť vlastný gin? (Návod)
 · 3 min čítania
Gin

Ako si vyrobiť vlastný gin? (Návod)

So setmi Do Your Gin môžete byť pánmi svojich chutí! Odteraz si môžete namiešať kombinácie bylín presne podľa svojho gusta.
Prečítať článok