Existujú rôzne spôsoby merania obsahu alkoholu v destilátoch. Bohužiaľ, pitie nie je jedno z nich.

Existujú rôzne spôsoby merania obsahu alkoholu v destilátoch. Bohužiaľ, pitie nie je jedno z nich.

Existujú rôzne spôsoby merania obsahu alkoholu v destilátoch. Bohužiaľ, pitie nie je jedno z nich.

Existujú dve základné metódy merania obsahu alkoholu v destilátoch. V USA je obsah alkoholu vyjadrený v tzv. stupňoch. V Európe vyjadrujeme celkové objemové množstvo alkoholu v destilátoch v percentách. Jednoduchšie povedané, americké alkoholové stupne predstavujú dvojnásobnú hodnotu oproti percentuálnemu vyjadreniu obsahu alkoholu, ako to robíme v Európe. 100-stupňová Frndžalica bude mať teda 50 % alkoholu.

História merania obsahu alkoholu

Metódy merania obsahu alkoholu v nápojoch si počas histórie prešli viacerými formami. Jednou z najzaujímavejších je jednoznačne tá zo 16. storočia, ktorá sa používala vo Veľkej Británii. Na tieto účely tu totiž používali pušný prach. Bola to celkom jednoduchá záležitosť. Guľka s pušným prachom sa ponorila do alkoholu, počkali kým prach nasal tekutinu a prach potom zapálili. Ak horel, alkohol bol vysoko cenený. To však nebol prípad (nielen) vtedy veľmi obľúbeného rumu. Napríklad dnes veľmi cenený venezuelský rum Diplomático so svojím obsahom nižším ako 57,17 % alkoholu by nehorel. Takýto rum by bol označený ako 100 stupňový, čo nebola zas tak veľká odchýlka, keďže 100 stupňový rum by mal podľa dnešného prepočtu 50 %. Veľa slávy by ale zrejme nezožal. Našťastie to nie je prípad dneška.

Nástroje na meranie obsahu alkoholu

Či už bola táto metóda viac alebo menej dôveryhodná, v roku 1816 bola nahradená tzv. skúškou hmotnosti alkoholu. Asi to znie zvláštne, ale niektorí experti ju využívajú dodnes. Používajú sa pri nej dva jednoduché nástroje. Alkoholmeter a hydrometer.

Čistý destilovaný alkohol (lieh) sa naleje do vysokej nádoby a následne sa jemne ponorí alkoholmeter až kým samovoľne nepláva v tekutine. Alkoholmeter je kalibrovaný na hustotu etanolu a je preto používaný len pri čistom liehu bez akýchkoľvek prísad. Keď sa do destilovaného alkoholu pridajú ďalšie prísady, nastupuje hydrometer. Ten je naopak kalibrovaný na hustotu vody a je používaný pred a po fermentácií. Určuje potenciálny obsah alkoholu.

Výsledný obsah nameraného alkoholu sa líši aj od teploty meraného nápoja. Nástroje sú štandardne kalibrované na 20°. Teplý lieh je zdanlivo „ľahší“ a meter by klesol nižšie a hodnota nameraného obsahu alkoholu by bola neprávne vyššia ako je v skutočnosti.

Po pridaní cukru je lieh hustejší a hydrometer preto neklesne tak hlboko. Po fermentácií sa cukor premení na alkohol a tekutina je redšia. Hydrometer teda klesne hlbšie. Hodnota alkoholu sa vypočíta z hodnôt pred a po fermentácií.

Moderné metódy

V súčasnosti sa na meranie obsahu alkoholu používajú digitálne meradlá, ktoré sú jednoduché a rýchle. Výslednú hodnotu dostanete do niekoľkých sekúnd a nemusíte ani chladiť na správnu hodnotu. Medzi menšími tradičnými výrobcami sa určite nájdu zástancovia staršieho spôsobu merania obsahu alkoholu. A my sa im nečudujeme. Je to rozhodne väčšia zábava a koniec koncov vždy si môžu presnosť svojich meraní overiť digitálne.

A teraz je čas zužitkovať vaše vedomosti v praxi. Otestujte rum Don Papa Small Batch s obsahom alkoholu 40%. My sme pri jeho testovaní zhodnotili, že ľudské chuťové poháriky by pri testovaní obsahu alkoholu rozhodne neobstáli. Pri jeho sladkastej vanilkovej chuti s dozvukmi limetky, tropického ovocia a dubového dreva by sme prisahali, že má o polovicu menej alkoholu.

Ďalšie zaujímavé články
Všetko, čo potrebujete vedieť o škótskej whisky
 · 9 min čítania

Všetko, čo potrebujete vedieť o škótskej whisky

Spoznajte úžasný svet škótskej whisky, ktorá ponúka neuveriteľne rozmanité zážitky. Prečítajte si náš blog a dozviete sa viac.
Prečítať článok
Pripravte si doma jeden z najstarších drinkov na svete
 · 1 min čítania

Pripravte si doma jeden z najstarších drinkov na svete

Na prípravu jedného z najstarších a momentálne najpopulárnejších drinkov potrebujete iba štyri ingrediencie: cukor, kvalitný alkohol (whisky, rum, vodka alebo gin) a ľad. Áno, reč je o koktejli Old Fashioned, ktorého história siaha až do 19. storočia,…
Prečítať článok